5 tips om veilig en zorgeloos te wonen!

3 min gelezen
goede cilindersloten

Wonen wordt pas echt leuk als je een veilig gevoel hebt, met een gerust hart van huis weg kan en rustig kan slapen. Zo kan je heerlijk even op vakantie, naar het werk of een dagje weg gaan. Een kwalitatief, sterk cilinderslot op jouw buitendeur(en) kan hierbij helpen. Wij geven jou 5 tips bij de aanschaf hiervan.

1. Kies voor een SKG 3 sterren cilinderslot

Een SKG 3 gekeurd cilinderslot zorgt ervoor dat inbrekers niet zomaar meer jouw woning binnenkomen. Zo ben je wel minimaal 5 minuten beveiligd tegen alle voorkomende inbraakmethodes, ook kerntrekken. Kerntrekken komt momenteel veel voor, omdat veel woningen er niet tegen beveiligd zijn en het een eenvoudig uit te voeren methode is. Het is daarom belangrijk dat je voor dit slot kiest. Inbrekers komen minder gemakkelijk jouw woning binnen. Je kan ze in elke gewenste maat bestellen en met of zonder certificaat. Dit certificaat dien je te tonen als je sleutels of cilinders bij wilt laten maken. Zo kan niet zomaar iedereen jouw sleutels bij laten maken, wat ideaal is voor als je even weg bent van huis en jouw sleutels uitleent aan de schoonmaker, buurman of kennissen.

2. Schaf kerntrekbeslag aan

Daarnaast is het aan te raden om bij jouw cilinderslot kerntrekbeslag aan te schaffen. Dit beslag beschermt jouw slot niet alleen tegen vuiligheid, maar ook tegen inbrekers. Inbrekers herkennen dit beslag en zullen daardoor weten dat jouw woning optimaal beveiligd is, ook tegen kerntrekken. Daardoor zullen ze minder snel een poging tot inbraak op jouw woning toepassen. Ze zullen een andere woning zoeken die daar niet tegen beveiligd is. 5 minuten duurt hen immers te lang, omdat de kans dan groter is dat ze betrapt worden. Kerntrekbeslag is echter wel een stuk duurder dan gewoon deurbeslag, maar je doet dan ook veel langer met jouw deur, slot en het beslag en bovendien is de kans veel kleiner dat jouw kostbare spullen gejat worden. 

3. Zorg voor gelijksluiting

Als je eenmaal een cilinderslot wilt aanschaffen kan je het beste meerdere goede cilindersloten en sleutels bestellen. Zorg ervoor dat ze gelijksluitend zijn door dezelfde cilinders van één merk te kiezen. Zo kan je al jouw deuren in huis met één en dezelfde sleutel bedienen, maar ook bijvoorbeeld voor jouw kajuit, bedrijfspand, hekwerk, tuin- of schuurdeur. Zo loop je niet meer met een zware sleutelbos en uren naar de juiste sleutel te zoeken. Bovendien is de kans kleiner dat je jouw sleutels kwijtraakt, omdat je maar één sleutel kan verliezen. Daar bespaar je ook zeker extra kosten en tijd mee, je hoeft dan maar één sleutel bij te laten maken. Bovendien kost het aanschaffen van meerdere gelijksluitende cilinders en sleutels minder dan dat je deze later bij laat maken.

4. Ga voor gemak

Kies vervolgens ook echt voor gemak. Dit kan je op meerdere manieren doen. Je kan voor een knopcilinder kiezen, waardoor je jouw voor- of achterdeur vanaf binnenuit eenvoudig zonder sleutel kan openen. Ideaal voor als er visite of een pakketbezorger aan de deur staat. Je hoeft de knop alleen om te draaien en vervolgens is jouw deur ontgrendeld. Zo ben je alsnog beveiligd tegen inbrekers. Ook heb je een halve knopcilinder, ideaal voor kastdeuren. Het enige nadeel aan deze cilinder is dat hij niet geschikt is voor deuren met glas (een raam) of een brievenbus. Inbrekers kunnen dan namelijk van buitenaf zo de aan de knop draaien en naar binnen komen. In dat geval kan je beter voor een cilinder met keersleutel kiezen. Hierbij kan je zowel aan de buiten- als binnenkant de sleutel steken en bovendien kan hij op twee manieren in het slot. Ideaal voor als je ‘s avonds thuis komt en niet kan zien hoe jouw sleutel in het slot moet.

5. Monteer het zelf

Wil je extra kosten besparen en ben je een beetje handig? Dan is het aan te raden om zelf het cilinderslot te monteren. Als je nauwkeurig de instructies volgt dan moet dit zeker lukken. Daarnaast zal je, voordat je het nieuwe cilinderslot bestelt, de juiste maten op moeten meten van het oude cilinderslot. Verwijder hiervoor het oude cilinderslot en meet het vervolgens vanaf het midden naar links en naar rechts. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe cilinder in de deur past. Daarnaast is het belangrijk dat je elk jaar het slot smeert met slotspray. Zo weet je gegarandeerd dat jouw slot soepel blijft werken en lang meegaat. Gebruik geen WD-40, want dit werkt tijdelijk. Het onderhouden kost je slechts weinig tijd, je bespaart er meer geld mee en profiteert er jaren van.

Meer verhalen