Daken door de jaren heen

2 min gelezen

Als je door de gangpaden van de bouwmarkt loopt zal je een groot aanbod aan verschillende daken vinden. Van keramische tegels tot een sedum dak, de keuze is reuze. Lichtgewicht, duurzame en decoratieve daken bestaan al heel lang. Ze blijven vandaag een inspirerende keuze en worden steeds populairder. Hoe zijn we aan al deze geweldige keuzes gekomen? Dakbedekking heeft een lange en interessante geschiedenis die heeft geleid tot een grote selectie van keuzes en stijlen van dakbedekkingsmaterialen.

Het begin van de beschaving

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat de vroege mens in de open lucht onder de sterren sliep of in een grot werd beschermd tegen de elementen. Archeologen hebben echter bewijs gevonden van zeer vroeg gebruik van daken gemaakt van een grote verscheidenheid aan stoffen, waaronder delen van dieren, hout, rotsen en klei.

Vroege mensen waren over het algemeen beperkt tot alle dakbedekkingsmaterialen die van nature in hun omgeving te vinden waren. In tropische gebieden waren palmbladeren een praktische en lichtgewicht keuze die zelfs vandaag de dag nog steeds populair is. De Plains-indianen maakten hun tipi’s van de huid van dieren zoals buffels en de herten waarop ze jaagden. Modder- en strodaken werden ook vaak gebruikt in veel gebieden van het oude Afrika. Hout was ook een optie, maar meestal in combinatie met een ander materiaal zoals modder of geweven vezels die eroverheen werden geplaatst om de gaten op te vullen. Primitieve huizen

Moderne daken

De dakbedekkingsmaterialen zoals een sedum dak van vandaag erven de erfenis van het verleden en combineren de beste elementen van wat eeuwenlang heeft gewerkt met de technologie en trends van vandaag. Hoewel het soort dakbedekkingsmateriaal dat tegenwoordig wordt gebruikt nog steeds wordt beïnvloed door zaken als het lokale klimaat, de lokale beschikbaarheid van materialen en culturele voorkeuren, hebben kopers tegenwoordig veel keuzes. Huiseigenaren kunnen kiezen uit honderden tinten en stijlen van bijvoorbeeld keramische of betonnen tegels. De dakbedekkingsproducten van vandaag zijn niet alleen ontworpen voor meer keuze en selectie, maar zijn ook voor duurzaamheid en veelzijdigheid. Er zijn tegenwoordig veel meer betaalbare keuzes beschikbaar voor meer huiseigenaren en bouwers.