Een huis kopen, waarom kies je voor een bouwtechnische keuring?

2 min gelezen

Tijdens het bezoek kunnen bepaalde kenmerken niet opvallen. Je denkt dat het huis perfect is, en bent compleet overwonnen. Echter hoe meer je het huis bezoekt, hoe meer beschadigingen je tegenkomt. Een scheur in de muur, lijkt misschien als niks belangrijks. Maar soms kan dit zorgen voor een groot probleem in de fundering van je huis. 

Schakel een aankoopmakelaar in!

Een aankoopmakelaar kan helpen met het uitzoeken of nader onderzoek nodig is, en of de scheur in het plafond belangrijk is of niet. Een aankoopmakelaar kan veel latere kosten besparen na de aankoop van het huis. Minder reparatiekosten, minder constructie en minder gedoe. Je kan veilig een huis kopen, wetende dat je geen zorgen hoeft te maken over verborgen zaken. 

Een bouwtechnische keuring kan aangevraagd worden door de kopende partij. In deze keuring bekijkt de bouwkundige het gehele huis van binnen naar buiten, van boven naar onder. Er wordt alleen visueel gekeken, en niks aangepast of weggebroken om achter de muren te kijken. Na deze inspectie stelt de bouwkundige een rapport op met een kostenbegroting voor nodige reparaties en onderhoud. 

Als koper is het verstandig om te letten op lekkages, schilderwerk, kozijnen, vochtplekken, tocht en de Cv-ketel. Dit zijn vaak de plekken die onderhoud nodig hebben. Als je niet zeker bent van de zaak, heb je dus altijd de mogelijkheid om een bouwkundige keuring aan te vragen

Bouwkundige keuring: waar wordt op gelet?

De bouwkundige inspecteert het hele huis van onder naar boven. Denk bijvoorbeeld aan de kruipruimte, vloeren, riolering en ventilatie, maar ook de technische staat van installaties, de cv-ketel en de keuken. Elke kamer van het huis wordt goed geïnspecteerd, en een bouwkundig rapport wordt opgesteld. 

Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Zo kan jij als koper een hoop onverwachte verrassingen voorkomen, en misschien een lagere prijs voor het huis bieden. 

Door middel van vergelijkingswebsites kan je de juiste bouwkundige ingenieur vinden, en hiermee een afspraak maken voor de bezichtiging van een huis. De prijzen verschillen zeer, en daarom is het vergelijken van verschillende aanbieders belangrijk.