Het verschil tussen parket en laminaat vloeren

2 min gelezen

Er zijn verschillende soorten vloeren waaruit je kunt kiezen voor in je huis, zoals parket en laminaat. Hoewel beide een houten uitstraling hebben, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee vloer opties. In dit artikel worden de verschillen tussen deze twee vloeren uitgebreid besproken.

Parketvloer

Parket is een vloerbedekking gemaakt van echte houten planken. Het is een natuurlijk product en kan daarom variëren in kleur en structuur. Parket wordt vaak beschouwd als een meer exclusieve optie, omdat het duurder is dan laminaat en ook meer onderhoud vereist. Het is ook gevoeliger voor krassen en deuken en kan gesandwicht worden of opnieuw worden geschilderd.

Laminaatvloer

Laminaat daarentegen is een veel voordeliger optie en is gemaakt van geprinte houten planken die zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Hoewel laminaat een realistische houten uitstraling heeft, is het niet echt hout. Laminaat is ook veel minder gevoelig voor krassen en deuken en vereist minder onderhoud dan parket.

Verschil in installatie

Een ander belangrijk verschil tussen deze twee vloer opties is de installatie. Parket wordt vaak genageld of geschroefd op de ondervloer, terwijl laminaat vaak wordt gelegd als een kliksysteem. Dit maakt laminaat een snellere en eenvoudigere optie voor zelf-installatie. Houd er wel rekening mee dat wanneer er sprake is van bijvoorbeeld waterschade, laminaat dus ook makkelijker te vervangen is. Schakel bij waterschade altijd een onafhankelijk vloerexpert in om de ernst en kosten van de schade vast te stellen, om zo onenigheid met je verzekeringsmaatschappij te voorkomen.

Uiterlijke verschillen

Op het gebied van design en uiterlijk heeft parket een meer traditionele en klassieke uitstraling. Het kan op verschillende manieren worden afgewerkt om verschillende stijlen te passen, zoals geolied, gelakt of geverfd. Laminaatvloeren daarentegen kunnen een groot aantal natuurlijke hout-, steen- en tegelafwerkingen nabootsen.

In conclusie, parket en laminaat zijn beide populaire vloer opties met hun eigen unieke voordelen en nadelen. Parket is een exclusievere, natuurlijke optie die meer onderhoud vereist, terwijl laminaat een voordeligere, gemakkelijk te onderhouden optie is. Beide vloer opties kunnen een prachtige uitstraling geven aan je huis, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.