Hoe bomen eigenlijk ontstaan

2 min gelezen
bomen-bezorgen

Het uiterlijk en de diversiteit van bomen op aarde, zoals de Bolacacia, zijn het resultaat van een lange evolutie. Meer dan een miljard jaar geleden waren de eerste planten waarschijnlijk kleine groene algen die in de zee leefden. Later verschenen er andere landplanten, zoals varens en zaadplanten. Onder dit type planten zijn veel soorten bomen, andere zijn grassen, wijnstokken en waterplanten. Maar wat betekent boom? Voor sommige botanici zou een boom een ​​stam moeten hebben die het resultaat is van een continue dichte groei die leidt tot de vorming van takken. Voor andere botanici zoals Francis Halle zijn bomen allemaal “grote” planten met een lange levensduur, zoals de Leilinde, stammen die hoog worden zonder bomen te produceren.

Geëvolueerde boomsoorten

Kunnen we zeggen dat alle boomsoorten zijn geëvolueerd uit een enkele voorouderlijke boomsoort? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we de relaties tussen boomsoorten onderzoeken. De resultaten van dit soort vergelijkende beschouwingen leiden tot duidelijke conclusies, ongeacht de boom definitie. Boomsoorten behoren tot een diverse en verre plantenfamilie die naast bomen ook andere vormen omvat, zoals grassen. Dit betekent dat boomsoorten minder nauw verwant zijn dan andere soorten planten, zoals grassen. Met andere woorden, bomen zijn in de loop van de evolutie verschillende keren onafhankelijk ontstaan, en uiteindelijk is geen enkele boomsoort de stamvader van alle andere.

Versteende bossen

De reden dat bomen in de loop van de evolutie verschillende keren zijn uitgevonden, is dat ze een groot voordeel in hoogte hebben. Planten hebben licht nodig om te fotosynthese en te gedijen, dus boven andere planten staan ​​is een zeer effectieve evolutionaire strategie!Het betekent ook dat ze zich over lange afstanden verspreiden. Dit gaf aanleiding tot een verscheidenheid aan planten met specifieke boomvormen die iets minder dan 400 miljoen jaar geleden verschenen. Deze zeer oude bomen zijn bekend van fossielen die zijn gevonden in rotsen die tijdens of kort na het leven van deze bomen zijn gevormd. Er zijn zelfs versteende bossen met duizenden boomstammen.