Ken je dat vochtige gevoel in je kelder? Dit is waarom

2 min gelezen

Ken je dat gevoel als je in je kelder bent en je kunt gewoon de vochtigheid in de lucht voelen? Ja, dat is geen goed gevoel. Vocht in je kelder kan leiden tot allerlei problemen zoals schimmel, meeldauw en rot. Dus, hoe ontstaat optrekkend vocht en wat kun je eraan doen?

De Oorzaak

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt doordat vocht in de grond omhoog wordt getrokken door poreuze materialen zoals baksteen, steen of beton. De meest voorkomende manier waarop dit gebeurt is als er een gat of scheur in de fundering van je huis zit waardoor er water naar binnen kan sijpelen. Als het water eenmaal naar binnen sijpelt, begint het de materialen eromheen te verzadigen en trekt het vocht er doorheen omhoog.

Wat kun je doen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om optrekkend vocht in je kelder te voorkomen. Ten eerste, zorg ervoor dat je dakgoten vrij zijn en goed functioneren, zodat het water van je fundering wordt weggeleid. Controleer ten tweede of er scheuren of gaten in je fundering zitten en dicht ze af met hydraulisch cement of een ander waterdicht afdichtmiddel. Installeer tenslotte een vochtscherm aan de binnenkant van je funderingsmuren om te voorkomen dat er water naar binnen sijpelt. Mocht je zelf niet weten hoe dit allemaal moet, neem dan een kijkje op https://kelderwaterdicht.nl voor meer informatie.

Conclusie

Optrekkend vocht kan een echt probleem zijn in je huis als het niet in een vroeg stadium wordt voorkomen of aangepakt. Als je denkt dat je misschien optrekkend vocht in je kelder hebt, kijk dan rond naar tekenen van waterschade en bel een vakman om te komen kijken. Als je optrekkend vocht nu aanpakt, bespaar je later veel tijd, geld en hoofdpijn.

Bron: kelderwaterdicht.nl