Onderhoudsproducten waterbedden

3 min gelezen
koudschuim matrassen

Je kunt de levensduur van een waterbed aanzienlijk verlengen door het te onderhouden met de juiste Waterbed onderhoudsproducten. Om een waterbed in goede conditie te houden heb je onder andere waterbedconditioner en vinylreiniger nodig. Deze vind je op de website van aquamere.nl, net als handige accessoires voor het vullen, legen en repareren van je waterbed. Wanneer je géén waterbedconditioner toevoegt aan het water in de matras ontstaan bacteriën en schimmel en kan algengroei in het water voorkomen. Dit kan voor een vieze lucht zorgen. Door één keer in de 6 maanden één of twee flesje (bij een duo-matras) conditioner toe te voegen voorkom je dit nare euvel. 

Een soepel en fris waterbed

Elke matras, dus ook een watermatras, krijgt te maken met transpiratievocht. Zeker bij een watermatras kan het zout van de transpiratie zorgen voor ongemak. Het zout kan ervoor zorgen dat de matras uitdroogt, waardoor dat gedeelte hard wordt en kan scheuren. Daarom is het belangrijk om het matras elke twee maanden af te doen met een vochtige doek met matrasreiniger. Zo blijft het vinyl soepel en schoon. Goede waterbedden onderhoudsproducten zijn en blijven belangrijk. Een goed onderhouden waterbed gaat jaren langer mee en zorgt bovendien voor meer comfort. Zoals gezegd kan een matras uitdrogen en hard worden. Dat kan met goed onderhoud met de juiste producten worden voorkomen.

Een waterbed repareren

Toch kan, zelfs met goed onderhoud, het waterbed toch lek raken. In de meeste gevallen betreft dit een klein gaatje dat je goed zelf kunt repareren. Het is dan ook verstandig om een waterbed reparatieset in huis te hebben. In een waterbed reparatieset vindt je alle spullen die je nodig hebt om een lek in het waterbed te repareren. De kleine gaatjes dicht je door er wat lijm op te laten lopen. Wat grotere gaatjes plak je met een klein stukje vinyl.

Vullen van een waterbed

Het vullen van een waterbed is eenvoudig, maar moet wel goed gedaan worden. Als het waterbed op de juiste plaats staat kun je starten met vullen door de doppen van de vultuit af te halen. Je sluit een slang aan op de kraan en vult het bed met handwarm water. Controleer in het begin goed of alle hoeken aansluiten in de bedombouw. Bij een duo waterbed is het verstandig om de matrassen om en om te vullen. Het ene matras tot bijvoorbeeld 25% en daarna het andere matras tot 50%. Vervolgens weer matras 1 tot 75% en matras 2 volledig waarna je matras 1 ook aanvult tot volledig. Een goed gevulde matras is gevuld tot net onder de bovenkant van de bedrand (schuimrand). Wanneer je op je zij ligt, mag je niet de bodem voelen. Denk je dat het matras goed gevuld is, haal dan de slang van de kraan en giet een flesje conditioner in de vulopening. Verwijder de lucht uit het matras. Dit kun je doen door er op te gaan liggen en langzaam naar de vulopening te rollen terwijl een tweede persoon de vulopening een klein beetje omhoog houdt. Plaats de dop op de vulopening. 

Ontluchten van een waterbed

Met de dop op de vulopening druk je een paar keer goed op het matras. Hoor je het water klotsen dan zit er nog lucht in de matras. Je kunt hiervoor een flesje bubble stop aan het water toevoegen. Dit zorgt voor minder luchtbellen en voor minder klotsen.