Waarin schuilt de meerwaarde van verduisterende gordijnen?

3 min gelezen

Het ene gordijn is het andere niet. Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende soorten gordijnen geïntroduceerd. We maken hierbij onder meer een onderscheid tussen de standaard exemplaren en de zogenaamde inbetweens, maar wat bovendien ook te denken van verduisterende gordijnen? Deze laatste worden door veel mensen in menig aantal situaties geprefereerd omdat ze erin slagen om alle zonlicht buitenshuis te houden. Met andere woorden, door gebruik te maken van deze exemplaren slaag je er in om een bepaalde ruimte volledig te kunnen verduisteren. Spreekt dit jou ook wel aan en wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de onderstaande informatie!

Wat zijn verduisterende gordijnen nu eigenlijk precies?

Voor verduisterende gordijnen geldt dat het gordijnen zijn die zijn gemaakt uit een verduisterende stof. Dit maakt ze heel wat zwaarder in vergelijking met standaard exemplaren. Het gevolg hiervan is dat je kan rekenen op tal van verschillende voordelen. In eerste instantie wordt het zonlicht zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven grondig buiten gehouden. Dit betekent dat ze geen invloed meer kan hebben op het scherm waarnaar je kijkt evenals op bijvoorbeeld de verschillende stukken die in je interieur staan. De zwaarte van de stof kent echter nog een aantal extra voordelen.

De zwaarte van de stof waar verduisterende gordijnen van zijn gemaakt zorgt er in de praktijk voor dat er een extra bescherming kan worden gerealiseerd tegen warmteverlies in huis. De dikke(re) stof zorgt er immers voor dat er een extra obstakel wordt gecreëerd die de warme lucht tegenhoudt op weg naar buiten. Dit is een extra voordeel dat veel mensen in eerste instantie toch niet verwachten.

Verduisterende gordijnen, alleen interessant in de slaapkamer?

Er zijn in de praktijk best een aantal misverstanden die bestaan in verband met verduisterende gordijnen. Eén van deze misverstanden stelt dat dit type van gordijnen uitsluitend interessant zijn om gebruik van te maken in de slaapkamer. Dat is zeker niet het geval. In de praktijk blijkt namelijk dat naar binnen vallend zonlicht ook in heel wat andere ruimtes van de woning een behoorlijke door in het oog kan zijn van de bewoners. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bureauruimte waar gebruik van wordt gemaakt. Naar binnen vallend zonlicht op de computermonitor kan er bijvoorbeeld zomaar voor zorgen dat het behoorlijk lastig wordt om aan je vereiste taken te kunnen voldoen.

Verduisterende gordijnen worden ook zeker niet alleen maar gebruikt in de slaapkamer en een eventuele kantoorruimte bij je thuis. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook kan worden vastgesteld dat je van deze gordijnen gebruik kan maken in bijvoorbeeld een home-cinema of gewoon in de woonkamer. Veel mensen kopen tegenwoordig een grote televisie waardoor ze hun films en series in de meest optimale omstandigheden kunnen bekijken. Zonlicht dat naar binnen valt kan er echter zomaar voor zorgen dat de kijk omstandigheden behoorlijk negatief worden beïnvloed. Indien je kiest voor het kopen van gordijnen met verduisterende eigenschappen kan dat voorkomen worden.