Wat is de opbrengst van zonnepanelen per m2?
2 min gelezenWanneer je zonnepanelen laat plaatsen, dan wil je een maximale opbrengst. Dat betekent dus ook dat de installatie perfect moet zijn. Leer meer over de opbrengst van zonnepanelen op Zonduurzaam.nl. Kijk daarnaast ook naar de verschillende factoren die we op deze plek bespreken. Zo heb je een goed beeld van wat ervoor nodig is.
De rol van de variabelen
De opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van variabelen. Zo moet je bijvoorbeeld naar het aantal panelen en naar het vermogen in wattpiek per paneel kijken. Zo bepaal je de opbrengst. De hoogste opbrengst heb je met een dak op het zuiden en een hellingshoek van nagenoeg 35 graden. Dat neemt niet weg dat op het zuidwesten en het zuid-zuidoosten ook nog mogelijkheden liggen voor hoge opbrengsten. Wie een plat dak heeft kan de hoek met een frame verzorgen. Dit soort zaken spelen allemaal een rol.
Een berekening van de opbrengst
Het nauwkeurig berekenen van de opbrengst per m2 kan met een formule. Totaal vermogen in wattpiek x instralingsfactor x verliesfactor = opbrengst. De instralingsfactor in Nederland is 0,85. Al kan aan de kust met 0,9 worden gewerkt vanwege het hogere aantal zonuren. Daarvoor zijn instralingsdiagrammen beschikbaar. De verliesfactor is er om de niet-ideale omstandigheden eerlijk te kunnen meewegen. Denk aan de factoren die hiervoor besproken zijn, zoals een dak dat geen helling van 35 graden biedt. Dit speelt allemaal een rol in de berekening.
De globale opbrengst per m2
Zelf een berekening maken is ook mogelijk. Dit doe je door het vermogen in wattpiek mee te nemen. Dit is het vermogen onder de ideale omstandigheden dat een paneel levert. Dit is meestal een piekvermogen van zo’n 250 wattpiek per zonnepaneel. Dit vermenigvuldig je dan met het aantal zonuren en deelt dit door 1000. Zo kan je de opbrengst in kilowattuur achterhalen. In Nederland wordt uitgegaan van een gemiddelde van 850 zonuren per jaar, en aan de kust van 900. Wanneer je zonnepanelen hebt die perfect geplaatst zijn, dan zal dat je ongeveer 215 kWh per jaar opleveren aan zonne-energie. Per vierkante meter praat je dan dus over zo’n 120 kWh per jaar aan energie. Het is aantrekkelijk om dit dus mee te wegen in de keuze.