Check je verzekeringen

2 min gelezen
bankstel reinigen rotterdam

Wanneer je besluit een huis te kopen dan zijn een aantal verzekeringen verplicht en noodzakelijk denk aan basiszorgverzekering, wanneer je een auto hebt een WA autoverzekering en een woonhuisverzekering.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Alle mensen die in Nederland wonen zijn verplicht een basiszorgverzekering te hebben behalve militairen of mensen met gemoedsbezwaren. Als autobezitter heb je verplicht een wa verzekering nodig. Deze dekt de schade die je maakt aan een andere voertuigen of persoon. Wanneer je een hypotheek hebt is een woonverzekering verplicht. Dit is een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. De schade door brand, inbraak of storm is dan gedekt. Wanneer je een woonverzekering afsluit let dan op het volgende: welke dekking All risk of extra uitgebreid, is er aanvullende glasdekking nodig en is een buitenshuisdekking interessant. Een opstalverzekering wordt door de hypotheekverstrekker verplicht gesteld. Je bent dan verzekerd voor schade aan je huis. Deze verzekering moet je afsluiten wanneer je een huis koopt. Het is verstandig om de verzekeringen bij een maatschappij af te sluiten. Dit levert vaak een combi voordeel op. 

Aanbevolen verzekeringen

Een inboedelverzekering, opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering worden aanbevolen om deze af te sluiten.  Een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering zijn nuttig om af te sluiten. Inboedelverzekeringen zijn niet verplicht maar je kan er eigenlijk ook niet omheen. Je sluit deze verzekering af om gedekt te zijn tegen materiële schade wat je kan oplopen ten gevolge van brand, inbraak, ontploffing of schade door het weer (denk aan hagelschade). Wanneer je gaat verhuizen moet je verzekeraar dat wel weten. Je kan sturen van een adreswijziging is vaak al voldoende. Tegenwoordig kan dit ook online. Het kan zo zijn dat een andere inboedelverzekering beter bij je nieuwe situatie past. De verzekeraar kan beoordelen of de premie omhoog of juist omlaag kan. Dit hangt namelijk af van de grootte van je huis of waar je woont in een staf of op het platteland. Voorheen was een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Sinds 2018 is dat niet meer wanneer je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie. Heb je dat niet dan kan de bank een overlijdensrisicoverzekering eisen. Het kan wel eens voorkomen dat je advies of juridische bijstand nodig hebt, in dat geval is een rechtsbijstandverzekering handig om af te sluiten. Je kan je tegen verschillende modules verzekeren. Bijvoorbeeld als er gebreken zijn aan de woning die je net hebt gekocht en je komt er niet uit met de aannemer. Of je hebt een conflict over een huur- of koopcontract.