Graszoden kopen en zo vers mogelijk leggen

3 min gelezen
kunstgras

Graszoden kopen voor een groene tuin, maar hoe worden graszoden geteeld? Graszoden worden geteeld op grote percelen grond. Deze grond (akker) wordt eerst gefreesd zodat de bodem luchtig is en het water goed afgevoerd kan worden. Voor het mesten worden organische meststoffen gebruikt die door de grond wordt geploegd. Daarna wordt de grond geëgaliseerd zodat bulten en kuilen verdwijnen. Het midden van het land is altijd iets hoger dan de zijkanten zodat het water goed weg kan lopen. Dan wordt het graszaad gezaaid waarbij de juiste dichtheid en de hoeveelheid graszaad de kwaliteit van de graszoden bepaald. Om een stevige grasmat te krijgen wordt deze regelmatig gewalst zodat de wortels goed en diep kunnen kiemen. Als het gras tussen de 3 en 4 centimeter hoog is wordt er voor de eerste keer gemaaid. Voor stevige graszoden zal de grasmat tot wel 85 keer worden gemaaid.

Ga je graszoden kopen dan worden deze vers gesneden

Ga je graszoden kopen of bestellen dan worden deze (als het goed is) vers voor je gesneden. Dat wordt gedaan met een speciaal daarvoor ontworpen machine die wordt aangedreven door een tractor. Graszoden worden gesneden in lange stroken van 40 centimeter breed en 250 centimeter lang en ongeveer 2,5 centimeter dik. De machine rolt de zoden gelijk op en deze rollen worden direct op een pallet geplaatst. Een graszode is niets meer dan een dunne grasplag die bestaat uit weinig aarde, boven- en ondergrondse plantdelen en een dicht wortelpakket. Voor een graszode wordt pas geoogst (gesneden) als deze tussen de 12 en 14 maanden oud is. Je kunt de graszode op een andere plaats neerleggen waarbij het dikke wortelpakket ervoor zorgt dat de graszode weer aangroeit.

Graszoden zo vers mogelijk leggen

Je kunt nooit graszoden zomaar ergens gaan halen. Als dat wel kan dan zijn ze niet vers. Dat is de reden dat je graszoden moet bestellen. De teler of winkelier weet dan wanneer je ze komt halen. Hoe verser de graszode hoe beter deze zal groeien. Eenmaal gesneden graszoden moeten het liefst binnen 18 uur worden gelegd. Ga je graszoden kopen zorg dan dat het stuk grond waar ze moeten komen liggen klaar is zodat je ze gelijk kunt plaatsen. Het beste tijdstip voor het leggen van graszoden is aan het begin van het groeiseizoen, maar je kunt graszoden bijna het hele jaar door leggen als je er maar goed voor zorgt.

Graszoden leggen

Ga je graszoden kopen dan wil je natuurlijk de exacte hoeveelheid graszoden bepalen. Zet paaltjes langs de grond en span een touw. Meet de oppervlakte (lengte × breedte) voor het aantal 1m², een graszode is 1m² ofwel 40 cm breed en 250 cm lang. Hark direct voor je de graszoden legt de grond nog een keer los en maak de grond goed nat. Dan begin je aan de zijkant met het uitrollen van de eerste graszode. Leg de tweede rol er strak tegenaan en druk de zijkanten goed tegen elkaar. Heb je een groot oppervlak leg dan de zoden in ‘half steensverband’. Als alle zoden liggen wals je ze of stamp je ze aan. De eerste 14 dagen i het belangrijk dat je de graszoden dagelijks sproeit.