Jouw gazon weer strak met een kooimaaier

2 min gelezen

Iedereen met een gazon kent de hoeveelheid werk wel van het strak houden van je gazon. Het is een hoop gedoe en het kost ontzettend veel tijd. Toch is het belangrijk, want als je een strak gazon hebt ziet je tuin er vaak een stuk verzorgder uit. Er zijn ontzettend veel opties op de markt op het gebied van grasmaaiers. Eén daarvan is een kooimaaier. Wat is een kooimaaier eigenlijk? En hoe kan het jouw helpen om je gazon strak te krijgen?

Wat is een kooimaaier?

Een kooimaaier is een grasmaaier waarbij de beweging van de wielen of de motor wordt overgebracht op een horizontale messenkooi. Met deze messenkooi wordt het gras afgeknipt. Een kooimaaier is vaak beter dan een cirkelmaaier. Dit komt omdat een cirkelmaaier het gras er afslaat en niet afknipt, zoals bij een kooimaaier. Het gevolg is dat de toppen van de grassprieten sneller gaan rafelen. Door dat een kooimaaier het gras snijdt, is de kooimaaier ook geschikt om gras op zeer lage hoogte te maaien. Echter de maximale grashoogte is ook maar de helft van die van de cirkelmaaier. Ook zijn kooiermaaiers meer gevoelig voor rommel tussen het gras, denk bijvoorbeeld aan takken of stenen. Je moet dus goed nadenken over welk type grasmaaier bij jouw situatie past.

Een kooimaaier kopen

Als je een kooimaaier wil kopen, moet je op een aantal dingen letten. Ten eerste moet je kijken naar het aantal messen. Normaal bestaat een machine uit 5 tot 6 messen. Wil je echter een machine van betere kwaliteit, kies dan voor een machine met 10 tot 12 messen. Echter voor mensen die de kooimaaier puur voor hun eigen doorsnee gazon willen, dan is een machine met 5 tot 6 messen meer dan voldoende. Bij veel aanbieders, als Milati.nl, heb je vaak ruime keuze tussen verschillende typen machines. Als laatste moet je natuurlijk denken aan je eigen budget. Als de kooiermaaier te duur is, kan je altijd denken aan tweedehands exemplaren. Dat schilt vaak een hoop in prijs.