Wat is een grindvloer en waarom is het zo’n goede keuze?

2 min gelezen

Een grindvloer wordt vaak onder de noemer gietvloeren geschaard. Dat komt doordat het vloeibaar op de ondergrond wordt aangebracht en het resultaat dus ook een naadloze vloer is. Toch zijn grindvloeren eigenlijk geen echte gietvloeren, maar worden ze als steentjes vloer geclassificeerd. Wil jij graag een gietvloer laten plaatsen, dan is het wel verstandig om de grindvloer ook te overwegen. Lees hier verder over dit type vloer en waarom het soms een betere keuze is dan een gietvloer.

Wat is een grindvloer?

Een gietvloer is een vloer van enkele millimeters dik die bestaat uit een harssoort en een pigment. Grindvloeren zijn dat ook, maar dan worden er grindkorrels aan dit mengsel toegevoegd. Daardoor is de vloer dikker en ontstaat er een structuur. Je bepaalt zelf hoe groot je wilt dat deze steenkorrels zijn en ook de kleur. In principe zijn alle RAL-kleuren een optie, dus je hebt net zo veel keuze als bij een gietvloer. De top van een grindvloer wordt meestal afgewerkt met een beschermende toplaag, zodat de structuur niet meer voelbaar is. Dat is natuurlijk ook hygiënischer. Bovendien kun je dan kiezen tussen een glanzende- en matte afwerking en zo een bepaald karakter kiezen voor je vloer.

De voordelen van steentjes vloeren

Ben je echt op zoek naar een super strakke en egale gietvloer, dan is een grindvloer misschien niet de beste keuze. Maar er zijn andere situaties waarin je wel voor deze optie kunt kiezen.

1.       Vloerverwarming

Alle gietvloeren met polyurethaanhars zijn in principe geschikt om met vloerverwarming gecombineerd te worden, maar een grindvloer is dat nog meer. Steen houdt namelijk warmte vast en zal dat nog lang uitstralen nadat je de vloerverwarming uit hebt gezet. Het oppervlak warmt wel iets langzamer op, maar als het eenmaal warm is, dan blijft het ook erg lang warm. De vloer rekt en krimpt automatisch mee.

2.       Een strak budget

Gietvloeren zijn duur en voor een standaard vloer betaal je makkelijk 100 euro per vierkante meter. De prijzen voor steentjes vloeren, daarentegen, beginnen al bij 30 euro per vierkante meter. Dat is natuurlijk een groot verschil en dat terwijl de kenmerken van deze vloer soortgelijk zijn. Je krijgt een naadloze vloer die kan worden gelegd in allerlei kleuren en kleurcombinaties, die bijzonder lang meegaat en erg onderhoudsarm is. Het verschil is dat je een structuur blijft zien en dat de grindvloer een aantal millimeters dikker is.

3.      Een minder strak resultaat

Iedereen heeft het altijd over het moderne, egale en strakke karakter van een gietvloer, maar wat als je dat niet zoekt? Een grindvloer geeft je alle voordelen van een gietvloer, maar heeft een structuur. Daardoor is het een uitstekende keuze in landelijke- en klassieke woningen, waar je voor alles behalve minimalistisch kiest. Het is ook een schitterende vloer als je simpelweg een minder egaal resultaat wilt hebben en juist een wat speelse vloer je voorkeur heeft. Met deze drie kenmerken is een grindvloer zeker het overwegen waard.