Welke soorten vloerverwarming zijn er (en welk type past bij mij?)?

2 min gelezen
kozijnen zwart

Als je over vloerverwarming praat, bedoel je meestal de verwarming van de vloer met behulp van warmtebronnen zoals vloerverwarming, elektrische matten of hydronische warmtepompen. Het is een van de meest populaire manieren om je huis te verwarmen, omdat het energiezuinig en effectief is. Vloerverwarming werkt door warmte aan de vloer te geven. Het verwarmt de lucht in de kamer niet direct, maar stookt het oppervlak van de vloer op. Daardoor stijgt de temperatuur in de kamer geleidelijk aan.

De verschillende soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Globaal kunnen we 2 verschillende soorten systemen onderscheiden. Je hebt de systemen die werken op basis van warm water (zoals radiatoren) en je hebt elektrische verwarming. Elektrische matten zijn goedkoop en makkelijk te installeren, maar ze hebben een hogere energierekening als gevolg. Vloerverwarming op basis van warm water is veel efficiënter, maar het is een stuk duurder om te plaatsen. Deze vloerverwarming kan direct in de afwerkvloer worden gelegd bij de nieuwbouw of renovatie. Maar je kunt het ook in een bestaande betonvloer infrezen. Je kunt tegenwoordig ook vloerverwarming op een houten ondervloer leggen met behulp van innovatieven noppenplaten.

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft verschillende voordelen.

  1. Ten eerste is het veel energie-efficiënter dan andere verwarmingsbronnen, zoals radiatoren. Omdat de verwarming de lucht in de kamer niet direct verwarmt, is er minder energie nodig om de kamer te verwarmen.
  2. Ten tweede is vloerverwarming comfortabeler dan andere verwarmingsbronnen. Omdat de vloer verwarmd wordt, voel je geen koude lucht die uit radiatoren stroomt. In plaats daarvan is de lucht in de kamer aangenaam warm.
  3. Ten derde is vloerverwarming makkelijk te installeren. Met elektrische matten en vloerverwarming kun je de verwarming zelf installeren. Als je voor een hydronische warmtepomp kiest, heb je hulp van een professional nodig.

Stappenplan voor het aanleggen van vloerverwarming

Het aanleggen van vloerverwarming vereist wat voorbereiding en kennis. Als je de stappen volgt, kun je zelf je vloerverwarming installeren.

  • Stap 1: Koop de juiste materialen. Als je elektrische matten of vloerverwarming gebruikt, heb je elektrische materialen nodig zoals een thermostaat, een verwarmingsmat en een thermostaatkabel. Als je een hydronische warmtepomp gebruikt, heb je een warmtepomp, een warmtepompregelaar, een circulatiepomp en een expansievat nodig. Het is handig om een goede vloerverwarming expert hierbij te betrekken. Zoek bijvoorbeeld installatiebedrijven voor het installeren van vloerverwarming in Nijmegen, Arnhem of Apeldoorn
  • Stap 2: Bereid de vloer voor. Voordat je begint met het installeren van de vloerverwarming, moet je de vloer schoonmaken en alle meubels verplaatsen.
  • Stap 3: Installeer de verwarmingsmatten of warmtepomp. Volg de aanwijzingen van de fabrikant voor het installeren van de verwarmingsmatten of warmtepomp.
  • Stap 4: Installeer de thermostaat. Volg de aanwijzingen van de fabrikant voor het installeren van de thermostaat.
  • Stap 5: Test de vloerverwarming. Test de vloerverwarming om te zien of hij goed werkt.
  • Stap 6: Geniet van je nieuwe verwarmingssysteem!